Jarkko Rahkonen Uudenmaan piirikokouksessa 25.4.2015

Kirjoituksia

kirjoituksen lyhennelmä on julkaistu Demokraatissa pe 08.05.2015

SDP:n johdon on noudatettava jäsendemokratiaa /Puheenvuoro Uudenmaan piirikokouksessa 25.04.2015

Edellisissä eduskuntavaaleissa v.2011 SDP:n vaalitulos oli siihenastinen pohjanoteeraus. Tosin puheenjohtaja Jutta Urpilaisen onnistuneiden viimeisen viikon esiintymisten ansiosta vaalipäivänä otettiin kunnon loppukiri. Tappio ei ollut niin suuri kuin viikkoa ennen näytti. SDP nousi tämän johdosta hallitukseen ja valtiovarainministerinä Jutta Urpilainen onnistui vaikeassa taloustilanteessa hyvin. Merkittävää on Urpilaisen ansiokas toiminta Kreikan lainojen vakuusjärjestelyissä joita media ei aluksi ymmärtänyt ja vastustajat aliarvioivat niiden merkityksen. Vuoden 2014 Kreikan lainaongelmien jatkumisen vuoksi vakuudet nyt ymmärretään ja niitä jotkut maat jo kadehtivat kun näytti siltä, että Kreikka joutuu selvitystilaan. Vieläkin on mahdollista että Suomi tarvitsee Jutan neuvottelemia vakuuksia myöhemmin.

Huonon vaalituloksen ja alenevien galluplukujen johdosta jotkut vaikutusvaltaiset puolueen jäsenet käynnistivät mittavan kampanjan Jutta Urpilaisen syrjäyttämiseksi puheenjohtajan paikalta vuoden 2014 puoluekokouksessa. Jutan syyksi väitettiin myös järjestömme heikko toiminta. Hallitusryhmä ja eduskuntaryhmä olivat kuitenkin yksimielisesti hyväksyneet vaikeat hallituspäätökset, mutta puheenjohtajan vaihtajat väittivät että puolueen puheenjohtaja kantaa silti kaikesta vastuun.

Minusta puolueemme puheenjohtajaa pitää tukea kunnes puoluekokous uuden valitsee. Niinpä osallistuin keväällä 2014 keskusteluun puolueemme puheenjohtajan Jutta Urpilaisen tukijana. Kirjoitin ennen puoluekokousta useita kirjoituksia asiasta viikottain fb:iin ja muihin viestiketjuihin. Perustelin mm. että järjestön toiminnasta ja puolueen julkikuvasta vastaa puheenjohtajan ohella puoluehallitus ja puoluesihteeri sekä piirit ja kunnallisjärjestö. SDP:n toiminnasta hallituksessa ja eduskunnassa vastaa hallitusryhmä ja eduskuntaryhmä. Puheenjohtaja voidaan vaatia tilille yksinään jos hän on poikennut eduskuntaryhmän tai puolueen päätöksistä. Tätä ei voitu Jutan kohdalta osoittaa eikä siihen vaihtajat voineet vedota.

Useissa kirjoituksissani pyysin muistamaan, että väärin perustein Juttaa arvostelevat löytävät saman edestään jos uusi puheenjohtaja ei onnistu lupauksiaan toteuttamaan. Lupasin tuolloin keväällä 2014 vuoden 2015 vaalien huonon tuloksen tapauksessa kääntää Urpilaiseen kohdistuvat kevään 2014 syytökset uudelle puheenjohtajalle.  Vaihtajajoukko ja uudeksi puheenjohtajaksi pyrkivä vakuutti, että SDP:n nousu alkaa uuden puheenjohtajan johdolla niin, että kevään 2015 vaaleissa SDP voittaa ja suurimman puolueen puheenjohtajana saamme päämisterin paikan. Minulla on talletettuna kymmeniä kirjoituksia näistä lupauksista ja kirjoittajien nimet voin julkistaa tarvittaessa. Tiedän että laajasti muistetaan nämä lupaukset ja niitä on myös median kansioissa muistissa. Nyt vuoden 2015 vaalien jälkeen on vuoden 2014 kampanjan arvosteluun aihetta.

Vaalien 2015 tulokset on nyt vahvistettu. Vuoden 2011 pohjanoteerauksesta menimme vielä alas 8 paikkaa lisää. Loppukirin sijasta tuli nyt vaaliviikolla loppuluisu alas. Viikkoa ennen vaalipäivää näytti siltä että SDP menettää vain pari paikkaa. Tulos oli vaalipäivänä ennustettuakin heikompi koska vaalivoittajaksi luvattu puheenjohtaja epäonnistui pahasti televisioesiintymisissä. Monelle tuli mieleen jospa Jutta olisi ollut SDP:n edustajana nyt televisoissa oltaisiin otettu loppukiri taas ja olisimme voineet saada pari paikkaa lisää vuoden 2011 tulokseen verrattuna.

”Lopuksi toivon, että kaikesta huolimatta katsomme SDP:n tulevaisuuteen ja esitämme hallitusneuvotteluihin selkeän ja konkreettisen ohjelman jonka kaikki äänestäjät ymmärtävät. Ohjelmamme tulee olla sellainen että sen pohjalta voimme käynnistää nykyistä paremman hyvinvointivaltion rakentamisen vuoteen 2013 mennessä.”

 

Jarkko Rahkonen

Uudenmaan sos.dem. piirin piirkokousedustaja yli 30 vuotta.

Kommentoi