Onnea Köklaks Svenska Arbetarförening rf Satavuotisjuhlat 14.10.2017 Köklaks FBK:n talolla

Kirjoituksia

Köklaks Svenska Arbetarförening rf

Satavuotisjuhlat 14.10.2017 Köklaks FBK:n talolla

Puheenjohtaja Yngve Lindholm toivotti juhlaväen tervetulleeksi ja toimi spiikkerinä.

Meillä oli kunnia vaimoni Marjan kanssa onnitella satavuotiasta yhdistystä sen merkittävästä toiminnasta sosialidemokratian ja espoolaisten hyväksi. Kauklahden sos.dem. yhdistyksen puolesta onnittelimme Karl August Fagerholmin rahaston adressilla ja Espoon sos.dem. kunnallisjärjestön puolesta Rafael Paasion rahaston adressilla.

Juhlapuheen piti kansanedustaja Maarit Feldt Ranta.

Jacob Söderman pakinoi ja kertoi yhdistyksen toiminnan historiasta mukaansa tempaavasti. Hän kertoi mm. miten ruotsinkielisestä maalaiskunnasta kasvoi 1970 luvulta alkaen voimakkaan rakentamisen myötä suomenkielinen kauppala ja kaupunki. Suurin osa muuttajista oli myös kantaväestöä varakkaampia. Niinpä poliittiset voimasuhteet muuttuivat ja ruotsinkielisten ja sosialidemokraattien enemmistöaseman Espoon hallinnossa otti kokoomus.

Jacke on toiminut puhemiehenä EU:ssa ja Suomessa sekä ministerinä ja kansanedustajana. Monelle oli uutta että hän oli nuorena juristina toiminut myös Espoon kaupugin kansliassa. Niinpä hän osasi kertoa historiikin lomassa kiinnostavasti yhdistyksen kaupunginvaltuutettujen Per Björklund, Helge Åkerman, Lars-Erik Gerkman, Christer Granskog, Marianne Laxen ja Fredrik Almqvist (1950-luvulta 2000luvulle) toimista. Useat heistä toimivat joitakin vuosia myös Espoon kunnan, kauppalan ja kaupungin hallituksessa ja muissa tehtävissä. Tämä ansioitunut joukko kuvastaa yhdistyksen merkittävää vaikutusvaltaa Espoossa 1900 luvun loppupuolella.

Yhdistyksen toiminnasta juhlaväki sai yhdistyksen historiikin ”VÄXTVÄRKEN OCH JÄMLIGHETEN 100 år svensk socialdemokrati i Esbo” toimittanut Alf-Erik Helsing.

Yhdistys muisti pitkään mukana olleita jäseniään. Pisimpään yhdistyksen jäsenenä on ollut Helmi Rosendahl peräti 71 vuotta, hän täyttää kolmen viikon päästä100 vuotta. Yli 50 vuotta jäseninä on ollut lähes kaksikymmentä henkilöä ja yli 30 vuotta useita jäseniä.

Tilaisuus oli lämminhenkinen, toverillinen ja muistui mieleen sd-tilaisuudet nuoruuteni Turussa. Tunnelma tiivistyi kun pitkäaikaisia jäseniä muistettiin.

Musiikista huolehti taidokkaasti Pålle Björklund (Pelle Björklundin veli) ja Timo-Juhani Kyllönen. Finlandian juhlava esitys sopii erinomaisesti satavuotisjuhlaan. Erna Tauron kaunis Höstvisan esitetiin myös hyvin taidokkaasti

Palokunnantalon keittiö tarjosi monipuolisen juhla-aterian ja lopuksi kakkukahvit.

sd-terveisin Jarkko

Jarkko Rahkonen

Kommentoi